POLOBOCUL DE AUR 2010
La 16 martie curent, a avut loc degustaţia republicană a concursului pentru cel mai bun vin de casă „POLOBOCUL DE AUR 2010″.
Premiile au fost luate de următorii câştigători al acestui concurs:
Premiul Mare „Polobocul de Aur”
1. Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin alb
Cebănica Andrei Pavlovici, „Alb de Oniţcani 2009”, or. Ceadîr-Lunga, Filiala Găgăuzia
2. Nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin roşu
Griţcan Semion, „Cabernet 2009”, or. Chişinău
3. Nominalizarea: Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin roşu
– Cara Nicolai, „Zeibel 2009”, or. Ceadîr-Lunga, Filiala Găgăuzia
– Creţu Gheorghe, „Crască 2009”, s. Piatra, Filiala Orhei
4. Nominalizarea: Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin roşu
Condrea Gheorghe, „Cahor 2006”, or. Ialoveni
5. Nominalizarea: Vin de desert
Bejan Mihai, „Traminer Roz”, s. Taraclia de Salcie, Filiala Cahul
Premiul Special
1.Gogu Ilie, „Cahor 2009”, or. Căuşeni, Filiala Tighina
2. Arhip Tudor, „ Riesling 2009” s. Sadova, Călăraşi – Filiala CCI Ungheni
La cea de a IX-a ediţie a „POLOBOBULUI DE AUR” au participat cca 700 de vinificatori. Tradiţional, în perioada februarie-martie curent, filialele Cahul, Găgăuzia, Hânceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei au organizat degustaţiile regionale. La etapa republicană au concurat 105 mostre de vin de casă ale peste 80 de vinificatori, 6 dintre care au obţinut premiul mare şi 2 premii speciale.
Referindu-se vinurile prezentate la concurs, preşedintele juriului de degustare, Anatol Balanuţa, şef al Catedrei de Enologie a Universităţii Tehnice, profesor, vicepreşedinte al Comitetului Organizatoric al concursului, a accentuat faptul că mostrele de vin sunt din ce în ce mai calitative. „Din punct de vedere economic, este important să stimulăm producerea vinului calitativ în gospodăriile mici. Fiecare vinificator are abilităţile lui, de aceea şi vinul produs este diferit. Mulţi dintre ei comercializează vinul de casă, însă aceşti gospodari nu cunosc dacă produsul lor corespunde normelor de calitate. Este binevenit faptul că CCI a Moldovei organizează concursul „POLOBOCU DE AUR”, prin care ne străduim să educăm vinificatorii ce produc vin de casă şi să-i apreciem pe cei ce au transformat această îndeletnicire într-o artă. Consider să această tradiţie trebuie continuată, iar vinurile de casă calitative ar fi bine să fie un element esenţial al turismului rural”, a menţionat preşedintele juriului.
Un alt membru al juriului, Alexandra Perova, vicedirector pe calitate al companiei „Alcokaizer” a afirmat: „Îi mulţumesc Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei pentru faptul că desfăşoară un asemenea concurs, prin care este apreciată munca ţăranilor. Anul curent, comparativ cu celelalte ediţii ale concursului, au fost prezentate vinuri mai bune, sănătoase, fără mirosuri şi gust străin.
Au fost mai multe vinuri bune în aceeaşi categorie, în special la soiurile tehnice, fapt ce demonstrează că vinificatorii au înţeles tehnologia producerii acestora”.
Menţionăm că juriul de degustare este format din profesionişti în domeniu.
Concursul „POLOBOCUL DE AUR” este iniţiat şi organizat de CCI a Moldovei, cu scopul de a remarca cei mai buni producători de vin de casă, de a populariza tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor moldoveneşti în condiţii casnice, de a mări cultura de consum şi de a efectua schimbul de informaţie între producătorii de vin de casă.
Concursul „POLOBOCUL DE AUR” se desfăşoară anual, din 2002, iar premierea învingătorilor are loc în cadrul Sărbătorii Naţionale a Vinului. Marele premiu, „POLOBOCUL DE AUR”, este un butoi de 120 de litri, în care se poate păstra vinul.
Degustaţia republicană din anul curent a avut loc în incinta localului companiei „Aeroport Catering”.
sursă text şi imagini: chamber.md